Leren werken met WordPress is best een uitdaging. Niet het maken van pagina’s of posts, dat doe ik al jaren. Maar het volledig inrichten van een nieuwe site zonder technische kennis van WordPress is een hele klus. Hieronder een paar tips om zonder technische kennis toch je website online te krijgen.

 

 1. Kies voor een betaalde WordPress versie

Niets frustrerender dan beginnen met de gratis versie, van alles proberen en er tenslotte achter komen dat wat jij wilt alleen kan met plugins. En in de gratis versie kun je geen plugins installeren. Je kunt je gratis site wel upgraden, maar het abonnement waarbij je plugins kunt installeren loopt  behoorlijk in de papieren. Ik ben uiteindelijk opnieuw begonnen en heb via mijn hostingpartij WordPress gekocht. Dit kost een stuk minder dan de gratis versie upgraden en alle plugins, thema’s enzovoort zijn te gebruiken. Had ik dat maar eerder gedaan!

 

2. Gebruik een visuele editor

Toen ik net startte met mijn eigen website heb ik behoorlijk gefrustreerd naar volledig lege WordPress pagina’s zitten te kijken. Ik dacht dat ik het opbouwen van pagina’s behoorlijk onder de knie had, maar dat bleken de visuele editors te zijn, die ik daarvoor gebruikte binnen de bedrijven waar ik met WordPress werkte. WordPress zelf biedt alleen blokken en je ziet niet goed wat je doet. Ik heb gewerkt met Elementor en WP Bakery. Beiden claimen de nummer 1 te zijn. Allebei de editors werken fijn, maar ze hebben hun eigen methoden, dus als je van de ene naar de andere schakelt is het wel telkens weer even wennen.

 

3. Gebruik een WordPress thema

Met een thema heb je toegang tot sjablonen voor secties of pagina’s. Hierdoor begin je met een mooie layout die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Dit helpt ook enorm bij het leren wat de visuele editor kan en hoe het werkt. Als je het eenmaal gezien hebt kun je de volgende keer ook zelf zo’n blok of pagina bouwen. Maar als je je eigen opmaak vervolgens ook weer opslaat als sjabloon is dat natuurlijk niet nodig. Er zijn genoeg gratis thema’s te vinden, maar voor de meer uitgebreide thema’s moet je vaak betalen.

 

4. Installeer niet meerdere thema’s achter elkaar

Toen ik nog geen content had geschreven heb ik eerst meerdere thema’s uitgeprobeerd door ze te installeren. Maar dat is geen goed plan. Ik heb nu nog steeds last van functies die niet goed werken, waarschijnlijk omdat de thema’s die ik niet gebruik toch stukjes code ergens hebben achtergelaten. Als je dan niet technisch onderlegd bent en niet weet waar je de fout moet zoeken, is dat ergernis alom!

 

5. Maak gebruik van YouTube voor probleemoplossing

Als je een specifiek probleem hebt, zoek dan op YouTube naar een oplossing. In de vele forums die over jouw specifieke visuele editor of thema gaan, wordt vooral heel technisch gereageerd op vragen. Daar waar ik op zoek ben naar een stap voor stap uitleg wat ik moet doen, worden er termen gebruikt waar ik nog nooit van heb gehoord. En worden tips gegeven, maar dan zonder de uitleg hoe dit dan te doen. Alsof ik zomaar weet waar ik ergens in de html een code toe moet voegen. Op YouTube staan veel video’s waarin ze laten zien hoe zaken werken en hoe je jouw specifieke probleem op moet lossen.

 

6. Trek voldoende tijd uit voor het opzetten van je website

Leg jezelf geen deadline op. Dit deed ik in het begin en als dan alles tegenzit gaat het alleen maar slechter. Ik heb het omgedraaid en alle tegenslag die ik heb in het online krijgen van mijn website (hoe moeilijk kan het zijn, nou blijkbaar voor een non-tech gebruiker heel moeilijk) zie ik als een leermoment. Ik snap nu veel beter hoe WordPress werkt en die kennis kan ik ook gebruiken in het opbouwen van de structuur en de pagina’s.

 

Als je dit blog kunt lezen, dan is het mij gelukt om alle technische issues te tackelen en crealutions.nl online te krijgen. Op het moment dat ik dit schrijf is dit blog vooral bedoeld om mijn blogpagina weer te activeren, die om een of andere duistere reden volledig verdwenen was. Dan is mijn WordPress reis,  en zijn alle frustraties, niet voor niets geweest. Ik hoop dat ik je met deze tips mijn zoektocht kan besparen en dat jij jouw eigen eerste WordPress site snel online hebt.

Mirjam

Trekt jouw website veel bezoekers?

Heb jij geen problemen met de technische kant van je website, maar loop je vast op het schrijven van blogs of pagina’s? Of lukt het schrijven nog wel, maar komen de pagina’s maar niet bovenaan in de zoekresultaten? Daar ben ik dan weer sterk in. Neem gerust contact met me op als je wat hulp kunt gebruiken.